Havssamtalet - en politikpodd av Svensk Sjöfart


Regionalpolitik och sjöfart – hur hänger det ihop? I det sjunde avsnittet av Havssamtalet pratar vi med Michaela Haga, trafikpolitisk talesperson för Centerpartiet i Stockholmsregionen, ordförande för sjötrafikutskottet och gruppledare i Trafiknämnden. Lär dig mer om klimatsmarta transporter, kollektivtrafik på vatten och om nya testbäddar som är på gång.


Hur ska man locka fler till sjöfarten? Vad krävs för ökad inlandssjöfart? Hur påverkar farledsavgifter sjöfarten? Detta och mycket mer diskuteras i det sjätte avsnittet av Havssamtalet som besöks av Jimmy Ståhl, Sverigedemokraternas sjöfartspolitiska talesperson. Jimmy Ståhl har tidigare arbetat i Göteborgs Hamn och berättar dessutom hur livet i hamnen skiljer sig från livet som riksdagspolitiker.


Dags för det femte avsnittet av Havssamtalet där Maria Stockhaus, Moderaternas trafikpolitiska talesperson, gästar! Såklart blir det en hel del om isbrytarfrågan och de senaste ryktena i frågan, men också om hur man kan få fler svenskflaggade fartyg och farledsavgifter. I det femte avsnittet får du även svar på frågan hur sjöfarten kan bli mer synlig, vad man ska hålla utkik för i framtiden, hur man kan skapa effektivitet i hela transportsystemet och vad det givna svaret blir på en fråga från Ulf Kristersson.


Miljö och klimat i fokus! Men också varför är sjöfarten intressant för någon som lever i inlandet? Vad för incitament behövs för överflyttning? Vad är miljözoner i hamnar? Hur kan politiker bidra till sjöfartens kompetensförsörjning. Om detta och mycket mer handlar Havssamtalet fjärde avsnitt om.


Nu blir det skattefrågor för nästan hela slanten! Men också om hur det är att bedriva politik i coronatider, vad sjöfarten ska göras för att få sin röst hörd och dessutom en mycket viktig fråga från Annika Kristensson, en av ägarna till tankrederiet Tärntank, om det nordiska skatteavtalet. Detta och mycket mer får du i avsnitt 3 av Havssamtalet – en politikpodd av Svensk Sjöfart som gästas av Hampus Hagman (KD), ledamot i Skatteutskottet.


Hur blir man sjöfartspolitisk talesperson? Hur hänger näringslivets villkor och sjöfart ihop? Vilka länder bör Sverige ta efter? Om detta och mycket kan du lyssna på i Svensk Sjöfarts nya podd ”Havssamtalet” – en politikpodd som tar tempen på våra riksdagspolitiker. I det andra avsnittet gästar Johan Büser, Socialdemokraternas sjöfartspolitiska talesperson.


Hur hett är sjöfarten i riksdagen? Vad är viktigast för att få ekonomi i klimatåtgärder? Vad händer med vattenskotrarna? Vilken myndighet kommer få bakläxa? Om detta och mycket mer pratar vi om i Svensk Sjöfarts nya podd ”Havssamtalet” – en politikpodd som tar tempen på våra riksdagspolitiker. I det första avsnittet får vi möta Jens Holm, ordförande för trafikutskottet.