Stena Lines första nybygge Stena Estrid har lämnat dockan i Kina

Igår nådde Stena Line ytterligare en viktig milstolpe i det stora investeringsprogram som totalt omfattar fem nybyggda moderna RoPax-färjor, när den första färjan Stena Estrid flöt ut ur torrdockan på Avic Weihai Shipyard i Kina, detta skriver Stena Line i ett pressmeddelande.

Stena Estrid* är den första i raden av fem färjor av E-Flexermodell som representerar nästa generations energieffektiva och flexibla RoPax-färjor. Stena Estrid är en av tre E-Flexerfärjor som ska gå i trafik på Irländska sjön och planeras att gå i trafik mellan Dublin och Holyhead i början av 2020. De följande två planeras att sättas i trafik på linjen mellan Liverpool och Belfast under 2021.

– Det känns fantastiskt bra att vi har nått ännu en milstolpe i vår nybyggnadsprocess när Stena Estrid för första gången flöt och framgångsrikt manövrerades ur torrdockan. Nu väntar en intensiv fas i bygget när inredningen ska komma plats innan hon styr mot Europa och trafikstarten på Irländska sjön, säger Stena Lines VD Niclas Mårtensson som själv var på plats på Avic-varvet i Kina.

De tre färjor som nu konstrueras för Irländska sjön kommer vara större än nuvarande tonnage och avsevärt öka kapaciteten. Dessa nybyggen kommer att vara 215 meter långa, ha en lastkapacitet på 3 100 längdmeter och ta 1 000 passagerare och besättning.  Beställningen är en miljardinvestering och är ett bevis på hur strategisk viktig verksamheten på Irländska sjön är för Stena Line.

– Vi tror på fortsatt tillväxt på Irländska sjön och vill ge våra resenärer och fraktkunder den bästa möjliga transportupplevelsen. Jämfört med nuvarande färjor kommer Stena Estrid ha många fördelar, till exempel snabbare lastning och lossning, modern och luftig skandinaviskt inspirerad design som bland annat inkluderar en avdelning med Skylight-fönster, en Hygge Lounge och en uppgradering av Stena Plus-konceptet, säger Niclas Mårtensson.

Som tillägg till de tre nybyggen för Irländska Sjön har ytterligare två större E-Flexerfärjor beställts som planeras gå i trafik i Stena Lines linjenät under 2022. Dessa färjor kommer att bli 240 meter långa, ha en lastkapacitet på 3 600 längdmeter och ta 1 200 passagerare. Stena Lines systerbolag Stena RoRo projektleder alla E-Flexer-nybyggen som pågår på Avic Weihai Shipyard i Kina.

*Namnet Stena Estrid är kopplat till Stena Lines Skandinaviska ursprung. Estrid är ett fornnordiskt namn och en Östnordisk variant av Astrid, är vanligt förekommande på runstenar och betyder skön eller älskad.

 

För mer information kontakta Jesper Waltersson, Presschef Stena Line, 0704-85 85 32.