”Min uppfattning är att det blir fler och fler kvinnor till sjöss och det är väldigt roligt.”

Svensk Sjöfart har intervjuat Rebecka Kindeberg, andrestyrman på fartyget M/S SCA Ortviken, om hur en typisk arbetsdag ser ut, varför hon valde sjöfarten och vad som som är det bästa med ett jobb inom sjöfart.

Vad gör du i din roll: hur ser en typisk dag ut?

Jag arbetar som andrestyrman och är ansvarig för säkerhetsutrustningen ombord. Dagarna ser olika ut beroende på om vi är till sjöss eller om vi ligger till kaj, men jag jobbar klockan 12–16 på dagen och 00–04 på natten. Ligger vi till kaj så har jag hand om lastoperationen och ser till att fartyget lastas på rätt sätt och har en bra stabilitet och pumpar ballast. Är vi till sjöss så har jag på vakt på bryggan och kör fartyget. Jag har även uppgifter ute på däck när det gäller säkerhetsutrustningen och jag kontrollerar och sköter underhållet på dessa.

På kvällarna umgås jag med mina kollegor och tränar. Här ombord blir de en hel del badminton, gym och sällskapsspel.

Hur länge har du arbetat inom sjöfart?

I snart ett år. Jag tog examen från Sjöfartshögskolan i Kalmar förra året.

Vad är det bästa med att arbeta inom sjöfart?

Att dagarna kan vara väldigt varierande. Det är givande med mycket att lära sig och att ha koll på: Allt från att navigera fartyget till lastoperationer och underhåll. Jag tycker om när det är mycket som händer. I besättningen jobbar vi som ett team och det är fin sammanhållning och vi har väldigt roligt ihop.

Sen passar de långa ledigheterna mig väldigt bra!

Hur är det att arbeta i en traditionellt mansdominerad bransch?

Min uppfattning är att det blir fler och fler kvinnor till sjöss och det är väldigt roligt. Personligen har jag aldrig haft några problem med att vara ensam tjej, utan jag har alltid känt mig väldigt välkommen på alla fartyg jag har varit på. Folk verkar uppskatta när det är lite varierat ombord. På mitt jobb just nu är vi två kvinnor.

Var ser du dig själv om 5–10 år?

Som överstyrman, eller kanske kapten någonstans, var vet jag inte. Det som är så spännande med sjöfarten är att man kan hamna på vilken typ av båt som helst, var som helst i världen. 

Hur tror du man kan locka fler kvinnor till sjöfarten?

Svår fråga, min uppfattning är att sjöfarten är en ganska okänd bransch. Folk verkar inte riktigt veta om att man ens kan arbeta som styrman. Det är iallafall en reaktion jag upplever hos mina vänner och bekanta.

Jag tror vi behöver fortsätta visa upp sjöfarten och att livet ombord är roligt, att alla fartyg och kontrakt är väldigt olika när det gäller längden på tid som man är ombord mot hemma. Man behöver heller inte ha tidigare sjöerfarenhet för att börja plugga sjöfart, vilket folk troligen har missat. I utbildningen får man göra praktik ute på fartyg nästan direkt, så man får snabbt känna av om sjöfarten är något för en själv eller inte.

Foto: Rebecka Kindeberg

Publicerad: 2024-06-10