POLITIKER PRATAR SJÖFART (3)- Karin Svensson Smith (MP): ”Vill se pråmtrafik i Sverige”

Karin Svensson Smith (MP), riksdagsledamot, berättar om hur hon ser på sjöfartens betydelse och vilka åtgärder som miljöpartiet vill se framöver.

Se videon eller läs nedan.

 

Vad är sjöfartens betydelse för Sverige enligt dig?

– Den har väldigt stor potential eftersom det är så bråttom att minska fossilanvändningen i transportsystemet. Vattenvägen finns och den är billig att använda och underhålla. Så att jag tror att en stor överförflyttning av landbaserade transporter när det gäller gods till sjöfarten är oerhört viktig både för näringen och klimatet, säger Karin Svensson Smith.

 

Vilka åtgärder vill du se för sjöfarten?

– Vi kommer att försöka ändra farledsavgifterna så att det blir rättvisa spelregler och samtidigt införa vägslitageskatt för lastbilstransporter. Men vi vill också ha regeländringar som innebär att det femte transportslaget pråmtrafik kan användas i Sverige. Det kommer ha stor betydelse i Mälarregionen, Göta Älv och Vänern, säger Karin Svensson Smith.

 

Om Miljöpartiet kommer i regeringsställning, hur ser vi det om fyra år?

– Jag tror att ni kommer att se att det blir enklare att använda sjöfarten som ett alternativ ihop med järnväg och väg. Idag har vi en överanvändning av vägen som är dålig både för klimat, olyckor och trängsel. Jag tror att sjöfarten kommer att vara mycket naturligare precis som man använder i Holland och andra ställen. Att sjöfarten blir en del av ett transportsystem. Att det som landar in i Göteborg kanske går längs kusten i väg till nästa destination. Att Mälardalen, där 50 % av lastbilstransporterna, sten, sand och grus, använder pråmar istället för lastbilar. Jag tror att ni har väldigt goda förutsättningar att nå framåt, säger Karin Svensson Smith.

Publicerad: 2018-09-03