Inspirerande dag lyfte kvinnor inom sjöfarten

Imorgon den 18 maj firas IMO:s internationella dag för kvinnor inom sjöfarten världen över. Men redan igår bjöd SMTF, Kompetenshuset, Svensk Sjöfart, Skärgårdsredarna & Wärtsilä in till ett seminarium med flera inspirerande talare från den maritima industrin för att fira dagen. Under dagen delade de kvinnliga talarna sina personliga resor till en karriär inom sjöfarten och vad som krävs för att andelen kvinnor som väljer en karriär inom sjöfart ska öka.

Helena Hedström, operativ chef på Styrsöbolaget berättade som sin karriär inom sjöfarten och hur hon landade på Styrsöbolaget. Helena har bland annat seglat i Baltikum, varit med Ostindiefararen till Kina och följt sin dröm om att ta sig till Arktis, där hon gjorde flera säsonger på Svalbard. Efter en lång internationell karriär ser hon nu fram emot att jobba mer lokalt som operativ chef på Styrsöbolaget och hon vill se fler kvinnor inom branschen.

– Jag vill att man ska ta med sig att det är en fantastisk bransch att jobba i och jag tror att vi kvinnor har jättemycket att ge den här branschen och jättemycket att få ut av den, det behövs och så länge vi är på rätt väg så kommer vi nå en bättre fördelning, säger Helena.

Rosita Kjellberg visste tidigt att det var inom sjöfarten hon ville jobba och under seminariet berättade hon om sin långa karriär som båtman på Sjöfartsverket. När Rosita startade sin karriär var hon ensam kvinna. Hon berättade under sin presentation om vad det innebär att vara båtman, hur en vanlig dag på jobbet ser ut och betonade flera gånger vilket fantastiskt arbete det är att ha havet som sin arbetsplats.

– Varför har jag inte slutat? Tänk att jag har jobbat med det här i 41 och ett halvt år och jag tycker det fortfarande så roligt, säger Rosita.

Cajsa Jerlser Fransson, Innovations- och mångfaldssamordnare, Wista berättade om det mentorskapsprogram som Wista bedriver för att stötta och stärka kvinnor inom branschen. Programmet vänder sig i första hand till studenter som läser Sjökapten, Sjöingenjör och Internationell logistik, men även till yrkesverksamma som är nya på arbetsmarknaden. 2023 är det första året som mentorskapsprogrammet genomförs och tanken var att börja lite smått med 5 stycken par (mentor och adept) men intresset har varit stort och det ledde till att det i år är 11 par som deltar i programmet.

– Grejen är ju att vi behöver fler kvinnor i sjöfarten. Kvinnor måste stanna och trivas, det är först då vi kan öka procenttalet, när vi både får in nya kvinnor och samtidigt få de som redan jobbar inom branschen att trivas och stanna. Det är det vi vill bidra till med det här mentorskapsprogrammet. Vi vill synliggöra kvinnor i sjöfarten, för varandra också, att man som student ska se att det finns de som gått före, säger Cajsa Jerlser Fransson.

För Elisabet Liljeblad, Sustainability & Energy Lead på Stena Teknik var en karriär inom sjöfart inte självklart från ung ålder men hon har genom åren fått nya insikter om vilka möjligheter som finns inom sjöfarten och betonar vikten av att alla som jobbar inom branschen har ett ansvar att sprida ordet om de fantastiska möjligheter som branschen har att erbjuda. Hon poängterar också att det behövs fler kvinnor inom branschen för mångsidighet och olika perspektiv är nyckeln till framgång.

– Det finns otroliga möjligheter om man vill jobba inom sjöfarten och min kollega sa häromdagen när det kommer till möjligheterna inom shipping så är the sky or should i say the sea is the limit och uppenbarligen så kan jag bara hålla med om det, säger Elisabet Liljeblad.

Ellinor Forsström, forskare och projektledare på RISE berättade om sin väg in i sjöfarten som går att beskriva i fyra enkla steg. Hon har under sin karriär studerat till civilingenjör med inriktning mot miljö och energi i Lund, för att sedan få sitt första jobb på RISE, gjort en avstickare genom en tjänst på Aktea och att sedan gå tillbaka till RISE där hon idag jobbar med sjöfartsforskning och främst med vätgasforskning. Hon pratade hon sjöfartens gröna omställning med fokus på bränslen och de utmaningar som kommer framöver.

– Jag tror de närmsta åren kommer, och då pratar vi de kommande två-tre åren, kommer vara extremt avgörande för frågan om vilka bränslen på vilken plats, säger Ellinor Forsström.

Nicole Costa, senior forskare på RISE växte upp i Lissabon och hennes väg in till har inte varit spikrak. Hon har bland annat studerat arkitektur och psykologi, det var inte förens hon flyttade till Sverige som hon började jobba inom sjöfartsbranschen. Numera jobbar hon på SSPA som sedan 1 januari är en del av RISE och hon berättade om flera av de spännande projekt de bedriver för tillfället.

– Flera av de projekten vi bedriver leds av kvinnor och det är väldigt roligt, säger Nicole Costa.

Seminariet modererades av Rebecca Dalén, Skärgårdredarna.

Bakgrund

IMO:s internationella dag för kvinnor i sjöfarten uppmärksammas den 18 maj varje år. Dagen firar kvinnor i branschen och är avsedd att främja rekrytering, bibehålla och varaktig sysselsättning av kvinnor inom den maritima sektorn, höja profilen för kvinnor inom sjöfarten, stärka IMO:s engagemang för FN:s mål 5 för hållbar utveckling (jämställdhet) och stödja arbetet för att komma till rätta med den nuvarande obalansen mellan könen inom sjöfarten. Läs mer om dagen här.

Publicerad: 2023-05-17