Inflaggning av Gotlandsbolagets miljövänliga nybygge

Nu har Gotlandsbolagets nybygge Visborg levererats och införts i det svenska registret.  Sjöfartstidningen når Rederi AB Gotlands vd Håkan Johansson i Kina, kort efter att leveranshandlingarna hade undertecknats.

– Fartyget är nu vårt och registrerat i det svenska skeppsregistret. Klockan närmar sig halv tio och det är beckmörkt här i Kina så det får vänta till i morgon att hissa den svenska flaggan, säger han och fortsätter:

– Det känns väldigt bra. Det har varit ett långt projekt och vår organisation har gjort en väldigt bra insats från början till slut. För vår kärnverksamhet hemma på Gotland innebär det en miljöförbättring och kapacitetsförstärkning.

Visborg ägs av Rederi AB Gotland och trafiken ska opereras av dotterbolaget Destination Gotland.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu har fått Visborg levererad och under svensk flagg. Vi ser fram emot att hon ska komma hem och vi ska kunna sätta henne i trafik, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, till Sjöfartstidningen.

Han räknar med att Visborg kommer att lämna varvet i mitten av nästa vecka och resan till Sverige beräknas ta cirka 30 dagar.

– Vi går först till Oresund Drydocks i Landskrona och där ligger vi ungefär en månad för att ta ombord den sista utrustningen och trimma in fartyg och besättning.

Därefter går Visborg till hemmahamnen Visby, varefter hon inleder trafik för Destination Gotland kring månadsskiftet februari-mars.

När Visborg kommer i trafik kommer Gotland, som är en av de nuvarande stora färjorna, att vara upplagd fram till påsk.

– Från påsk kommer vi att köra alla tre fartygen under den kommande högsäsongen, säger Christer Bruzelius.

Christer Bruzelius berättar att när upphandlingen för färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet gjordes 2013 var kravet att man skulle ha EU-flagg på fartygen.

– Det var en så kallad EU-upphandling och vi hade ett upplägg med svensk flagg som vi alltid har haft. Vi är ju ett svenskt bolag, baserat i Visby. En stor del av alla som jobbar i vårt företag bor och verkar på Gotland så vi tycker att det är väldigt viktigt att man också har svensk flagg på fartygen i färjetrafiken mellan fastlandet och Gotland, säger han.

Föreningen Svensk Sjöfart välkomnar den nya Gotlandsfärjan till det svenska registret.

– Det är väldigt glädjande att Gotlandsbolagets nybygge Visborg i dag har fått svensk flagg. Det visar inte minst på att villkoren och förutsättningarna för att segla under svensk flagg börjar närma sig omvärldens. Förstås är det också positivt för miljön att det är en färja som har stor potential att drivas på biogas (LBG) och som fram tills att detta bränsle finns tillgängligt som alternativ kommer att drivas med LNG. Det är bra för såväl den lokala miljön i Östersjön som för klimatet. Nu ser jag fram emot att fartyget ska komma till Östersjön och sättas i trafik till glädje för resenärer och befraktare, säger Rikard Engström, vd, Svensk Sjöfart.

Se en film på fartyget här:

Publicerad: 2018-12-14