”Viktig chans gått oss förbi” säger internationella redarföreningen om klimatmöte i FN:s sjöfartsorganisation

Det var en besviken internationell redarförening som uttalat sig i ett pressmeddelande om det nyss avslutade klimatmötet i FN:s sjöfartsorganisation IMO. Trots åtaganden under COP26 blev det inget beslut om ICS förslag om en global forskningsfond.

– Vi är besvikna över att de ord och åtaganden som regeringarna gjorde vid COP26 ännu inte har omsatts i handling. Den här veckans möten har missat möjligheten att ta fram en rad åtgärder för att minska växthusgaser som skulle påskynda utvecklingen av fartyg med nollutsläpp som behövs i stor skala för att minska koldioxidutsläppen i vår sektor. Det är nästan som om COP 26 aldrig hände, säger Guy Platten, generalsekreterare ICS, i ett pressmeddelande.

– Varje försening tar oss längre bort från att nå angelägna klimatmål. Vi kommer att fortsätta att arbeta med regeringar för att gå med på de åtgärder som industrin har föreslagit, inklusive FoU-fonden på 5 miljarder dollar som ett omedelbart steg som ska följas av ett avgiftsbaserat koldioxidpris för sjöfarten. Antagandet av båda dessa åtgärder kommer att vara det enda sättet att leverera på nettonollutsläpp från sjöfarten till 2050 samtidigt som man säkerställer en rättvis övergång som inte lämnar någon bakom sig, säger Guy Platten.

Läs hela pressmeddelandet här. 

Publicerad: 2021-11-29