Viking Lines vd skarpt kritisk mot svensk sjöfartspolitik

Viking Lines vd, Jan Hanses, är mycket kritisk mot Sveriges regering i en artikel i Dagens Industri. Rederiet instämmer i kören av kritik och förvåning över bristen på agerande från regeringens håll. Hanses uppmanar regeringen att skyndsamt ändra kurs och inspireras av Finlands mer sjöfartsförstående politik. Utan den hade Viking Line behövt genomföra mycket mer omfattande varsel än man gjort och trafiken hade varit helt i spillror.

– Vi har huvuddelen av våra färjor under finsk flagg. Och min bedömning är att det varit en stor fördel och har bidragit till att vi till skillnad från en del konkurrenter har sluppit ta till så stora varsel och uppsägningar, säger Jan Hanses i artikeln.

– Dessvärre kan jag som jag tidigare gett uttryck för konstatera att svensk sjöfartspolitik, nu när den behövs som bäst, är frånvarande avseende riktade åtgärder något som är negativt för Sverige som land och väldigt tråkigt för alla dem som permitteras. Tallink Silja tvingades nyligen permittera 450 personer och jag är rädd för att vi inte sett slutet där om regeringen inte agerar här och nu, säger Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström.

Dagens Industri konstaterar att Utrikesdepartementets beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder fram till och med den 15 juli bl a innebär att möjligheterna att återuppta trafiken med fartyget Viking Cinderella, som normalt trafikerar Stockholm-Mariehamn. Även linjen Stockholm-Helsingfors är fortsatt stängd.

DI-prenumeranter kan läsa hela artikeln här. 

Publicerad: 2020-05-21