Svensk Sjöfart välkomnar Jonas Gunnarsson som ny medarbetare

Svensk Sjöfart har fått en ny medarbetare, Jonas Gunnarsson, som tidigare arbetat både på rederi iland och ombord som skeppare. Hos Svensk Sjöfart får Jonas titeln Policy Advisor Safety and Environment.

Välkommen till Svensk Sjöfart Jonas! Vill du berätta lite om dig själv?

– Jag har arbetat iland på olika rederi i 11 år med HSQE frågor. Innan det har jag varit ombordanställd på tankbåtar större delen av mitt arbetsliv. Jag förnyade mina behörigheter i slutet av 2018 och har under 2019 seglat som skeppare på Thun Venern under Furetanks Management. Jag är från Donsö, där jag även bor.

Vad ser du mest fram emot att arbeta med hos Svensk Sjöfart?

– Det ska bli intressant med nya utmaningar och se hur spelet bakom fungerar. Något som alltid legat mig varmt om hjärtat är Maritime Single Window och jag skulle gärna vilja se hur det är att arbeta inom ICS och IMO i London. Det känns bra att kunna vara med och skapa kontakter och förändra saker till det bättre för näringen. Jag har direkt kunskap och erfarenheter om hur man arbetar ombord vilket jag tror kan vara bra även när det kommer till IMO-arbetet.

Vilka frågor brinner du mest för?

– Effektiviteten och att man ska kunna skapa en väl fungerande båt som är både säker och effektiv så att man gör jobbet på ett så bra sätt som möjligt. För mig är det också viktigt att man arbetar som ett team ombord och att man genom team-känsla kan skapa en bra arbetsplats även över nationsgränserna. Om man kan börja påverka saker redan från toppen tror jag att det till slut blir bättre för sjöfolk ombord.

Innan har du arbetat på rederi och ombord; vad tror du blir den största förändringen att arbeta på en förening med flera olika medlemmar?

– Jag ser det som en viktig och spännande utmaning. Innan har jag arbetat för en verksamhet och dennes ståndpunkt, men nu gäller det att se till att allas åsikter kommer fram. Som skeppare bestämmer man själv och får saker gjort relativt snabbt, men när det handlar om exempelvis regler kan det ta flera år innan man ser en förändring så tålamod är viktigt.

Publicerad: 2019-09-17