Svensk Sjöfart söker: Näringspolitisk expert med fokus på näringsvillkor och handelsfrågor

Svensk Sjöfart är en branschorganisation för svensk sjöfartsnäring och representerar ett 50-tal rederier med verksamhet över hela världen. Sverige är som exportnation nästan helt beroende av sjötransporter för både import och export. Svenska rederier bidrar till att säkerställa effektiva logistik och transportlösningar både i Sverige och utomlands. Hållbarhet är ett ledord i arbetet och svenska rederier ligger långt framme när det gäller omställning och bidrar aktivt till att driva teknikutvecklingen.

Ditt framtida arbete

Nu stärker Svensk Sjöfart sitt arbete inom det näringspolitiska området och vi söker därför en näringspolitiskexpert för arbete med sjöfartens närings- och skattevillkor. Även arbete med handelspolitiska frågor ingår i tjänsten. Som expert inom området ansvarar du för Svensk Sjöfarts arbete med frågorna, som spänner ifrån frågor kopplade till beskattning både nationellt och inom EU, till övriga näringsvillkor. I arbetet ingår att självständigt följa och påverka centrala processerna inom sakområdet både nationellt och på EU-nivå. Du tar löpande fram beslutsunderlag, policydokument och förslag på kommunikativa insatser inom området.

I rollen som näringspolitisk expert kommer du att företräda Svensk Sjöfart och våra medlemsföretag i olika sammanhang. Du utgör också kontaktpunkt för medlemsföretagen i näringspolitiska frågor och driver det interna arbetet inom området tillsammans med medlemsföretagen. Du utgör också kontaktpunkten för våra medlemmar i dessa frågor och representerar branschen både i den nationella debatten och i arbetet på internationell nivå. Arbetet sker i samverkan med andra aktörer både nationellt och internationellt.

Inom Svensk Sjöfart arbetar vi med ett brett spektrum av frågor, alltifrån tekniska frågor inom miljö och säkerhetsområdet till näringsvillkor och utbildningsfrågor. På kansliet är vi ett tiotal medarbetare med ansvar för olika frågor. I rollen kommer du att arbeta tillsammans med övriga kollegor inom kansliet både vad avser transportpolitiska frågor, forskning och utveckling, samt säkerhet, klimat och miljö.

Vem är du?

Du har ett stort intresse för samhällsfrågor och god förståelse för hur politiska beslut påverkar förutsättningarna för svenska företag. Som näringspolitisk expert företräder du Svensk Sjöfart och våra medlemsföretag i olika sammanhang, det är därför viktigt att du trivs i en roll med eget ansvar och har egen initiativförmåga. Du har en god förmåga att utveckla nätverk och dialogen med medlemsföretag, myndigheter, politiker och andra branschintressenter.

Du har en god förmåga att snabbt sätta dig in i ett nytt område och bedöma vad som är viktigt och prioriterat. Utifrån en sådan analys arbetar du strategiskt och strukturerat med ett tydligt lösningsfokuserat arbetssätt. Du är en utpräglad lagspelare och har en god förmåga att samverka med dina kollegor.

Vi ser framför oss att du har avslutat din akademiska utbildning och har jobbat minst ett par år efter examen och nu letar efter en arbetsplats där du får möjlighet att använda dina kunskaper och utvecklas.

Du måste ha

  • Avslutad akademisk examen inom relevanta områden, gärna med inriktning mot ekonomi, juridik eller statsvetenskap
  • God förmåga att utrycka dig i skrift både på svenska och engelska
  • God kännedom om lagstiftningsförfarande samt kunskap om näringslivs- eller skattefrågor

Det är meriterande om du också har

  • erfarenhet av arbete från Regeringskansliet eller annan relevant myndighet
  • erfarenhet av arbete från intresseorganisation
  • kunskap inom sjöfartsområdet

Mer information

Anställningen är en tillsvidareanställning med placering i Göteborg eller Stockholm. Vi tillämpar normalt 6 månaders provanställning.

Om du vill veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta VD Anders Hermansson, anders.hermansson@sweship.se

Vi har gjort våra medieval och vill därför inte bli kontaktade av sälj/rekryteringsföretag.

Låter det intressant?

Välkommen med din ansökan med CV och personligt brev senast den 30 oktober, till info@sweship.se. Urval och intervjuer sker löpande så vänligen skicka in din ansökan så snart som möjligt. Vi kan komma att använda urvalstest i vår urvalsprocess.

Välkommen att bli vår nya kollega!