Svensk Sjöfart välkomnar Sjöfartsverkets beslut att skjuta på avgiftshöjningar

Sjöfartsverket skriver i ett pressmeddelande att myndighetens styrelse har beslutat att inte höja farleds- och lotsavgifter som planerat den första maj. Anledningen är den rådande situationen med ett osäkert läge gällande Coronapandemin. Planen är att avgiftshöjningen istället genomförs den 1 september.

Svensk Sjöfarts VD Rikard Engström välkomnar beskedet och menar att regeringen har ett stort ansvar för att säkerställa Sjöfartsverkets ekonomiska situation.

– Vi gläds åt att Sjöfartsverket gör vad de kan utifrån sin ekonomiska situation. Det blir väldigt tydligt att det är upp till regeringen att säkra att Sjöfartsverket har ekonomiska möjligheter att göra vad man kan för att samhället ska kunna närma sig de transportpolitiska målen om att använda sjöfarten i ökad utsträckning. Vi kan naturligtvis redan nu säga att en avgiftshöjning från den 1 september inte heller är rimlig – med samma argument, det skadar AB Sverige och tar oss från inte mot de politiska målen. När jag lägger ihop detta med regeringens ofta uttalade ambitioner och infrastrukturministerns uttalande i Dagens industri i lördags om att ytterligare åtgärder kan komma ser jag med stor glädje på dagens besked från Sjöfartsverket och med tillförsikt mot att regeringen ska fatta beslut som gör att Sjöfartsverket inte behöver överväga avgiftshöjningar från 1 september, säger Rikard Engström, VD Svensk Sjöfart.

Läs hela Sjöfartsverkets pressmeddelande här.

Publicerad: 2021-02-19