Riksrevisionen kritiserar ineffektiva åtgärder mot sjöfartens utsläpp
Riksrevisionen publicerade i dag en rapport som kritiserar de statliga insatserna för att minska sjöfartens utsläpp av skadliga ämnen i havet. Granskningen omfattar flera myndigheter, inklusive Havs- och vattenmyndigheten, Kustbevakningen, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen, och pekar på betydande brister i både mottagningskapaciteten för avfall i hamnar och i tillsynen inom området. Rapporten belyser att trots tidigare kritik och rekommendationer har det skett få förbättringar. Bristen på mottagningskapacitet för olika typer av avfall i hamnar innebär att fartyg ofta inte kan lämna sitt avfall på ett hållbart sätt, vilket leder till att avfallet istället tillåts släppas ut i havet.
– Svensk Sjöfart har en vision om noll utsläpp till både luft och vatten. Vi har länge efterfrågat tillräcklig mottagningskapacitet för olika former av avfall i hamnar vilket är en förutsättning för att nå visionen men bemötts med oförståelse och inaktivitet från berörda myndigheter. Vi välkomnar nu att Riksrevisionen, i sin kapacitet som oberoende myndighet, granskat berörda myndigheter och kommit till samma slutsats som Svensk Sjöfart. Förhoppningsvis leder Riksrevisionens granskning till att åtgärder vidtas för att säkerställa en tillräcklig kapacitet och en fungerande tillsyn inom området, säger Fredrik Larsson, Miljö- och Klimatansvarig på Svensk Sjöfart.
Riksrevisionen rekommenderar nu att de berörda myndigheterna omedelbart vidtar åtgärder för att förbättra mottagningskapaciteten i hamnar och omarbetar farledsavgifterna för att bättre stödja hållbara sjöfartsalternativ. Det är mycket viktigt att dessa förändringar genomförs för att minska sjöfartens negativa miljöpåverkan och skydda våra hav.
Publicerad: 2024-10-01