Nya Suezkanalen invigdes den 6 augusti

För en kostnad av motsvarande 80 miljarder kronor har huvudkanalen bland annat fått en ny 72 kilometer lång sidokanal som ska lätta på de trafikproppar som Suezkanalen alltid lidit av. Anmärkningsvärt nog har projektet som beräknades ta tre år att genomföra klarats av på ett år.

– Suezkanalen är helt avgörande för godstransporterna till och från Europa, säger Pia Berglund, vd för Svensk Sjöfart.

-Vi behöver en bättre infrastruktur. Transporterna blir snabbare och det är också bra för miljön om man fördjupar och breddar kanalerna. Det är enormt viktigt för sjöfartens chans att konkurrera att vi har effektiva transportflöden, säger hon till TT.

Det sistnämnda gäller i ännu större utsträckning Panamakanalen som beräknas öppna igen i april nästa år. För en kostnad av motsvarande 45 miljarder kronor har kanalen bland annat fått nya gigantiska slussportar och när trafiken kommer igång kan fartygen vara 49 meter breda och 366 meter långa. Tidigare var maxgränsen 32 respektive 294 meter.

-Vi har redan lagt beställningar på ett antal fartyg i den nya Panamax-storleken. De får lägre energiförbrukning och det är både bra för miljön och våra kostnader, säger Anders Boman, vd för Walleniusrederierna vars fartyg trafikerar de båda kanalerna omkring 200 gånger per år.

Fakta: Suez och Panama 2.0

Suezkanalen byggdes 1869 och har sedan den förstatligades av dåvarande presidenten Nasser 1956 varit en av Egyptens viktigaste inkomstkällor. På några års sikt räknar myndigheterna med att intäkterna ska stiga från motsvarande 40 miljarder kronor i år till över 100 miljarder kronor.

Fram till i dag har 49 fartyg per dag använt sträckan mellan Medelhavet och Röda havet. På några år sikt är förhoppningen att den siffran nästan kan fördubblas.

Ombyggnaden av Panamakanalen, som förbinder Atlanten med Stilla havet, inleddes med en folkomröstning 2006 då nära 77 procent av panamanerna svarade ja. Kanalen har fördjupats och nya gigantiska slusstrappor har monterats i kanalens båda ändar.

Läs mer på: http://www.suezcanal.gov.eg/

Publicerad: 2015-08-10