En av nordens största mässor äger rum på Göteborgs-ön Donsö

Över 2 000 personer samlas den 3-4 september på den lilla ön Donsö utanför Göteborg som i vanliga fall består av endast 1 500 invånare. Besökarnas gemensamma nämnare är sjöfart och under två dagar träffas hela världens sjöfartselit för att göra affärer och prata hållbar sjöfart.

Organisatörerna av Donsö Shipping Meet är Jonas Backman, VD, Sirius Shipping, och Dick Höglund, Senior Financial Adviser, Terntank. Tillsammans med resten av Donsö, där cirka tio familjeägda rederier bedriver verksamhet, har de lyckats bygga upp en mötesplats som lockar besökare från drygt 30 länder som Kina, USA och Färöarna.

– Vi ser mycket fram emot Donsö Shipping Meet 2019 och det är glädjande att vi kan samla den internationella och nationella sjöfarten. Under dagarna byter vi erfarenheter och det är många som lägger ner otaliga timmar för att skapa detta event. Sjöfartsbranschen transporterar 90 procent av världshandeln och bara i Sverige sysselsätts 100 000 människor. Svensk sjöfart är världsledande inom hållbar sjöfart och här testar vi nya framdrivningsmedel som LNG, metanol, batterier och vind. Vi ligger helt enkelt långt före alla andra; kanske är det därför som omvärlden visar så stort intresse för dessa dagar, säger Dick Höglund, Senior Financial Adviser, Terntank.

– Det görs affärer under dagarna och det är en av få mässor där man faktiskt gör det. Efter förra mässan har närmare 20 fartyg levererats till Sverige och flera av dessa beställningar härrör från Donsömässan. I dagsläget uppgår svenska fartygsbeställningar till ett värde av 25 miljarder kronor. Målet är även att överskottet från mässan ska kunna användas för framtida generationer. Donsöstiftelsen som äger mässan delar ut medel till projekt för ungdomar, barn och äldre och för oss är det viktigt att vi kan ge något tillbaka till samhället, säger Jonas Backman, VD, Sirius Shipping.

Under dagarna arrangeras speed-meetings mellan olika aktörer, seminarier och en stor bankett med närmare 2 000 gäster där bland annat Tommy Körberg uppträder.

– Donsö Shipping Meet är inte bara en mässa, utan också en internationell mötesplats. Vi är väldigt glada för att bland annat Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär och Carl-Henric Svanberg, ordförande för Volvos styrelse är på plats. Den 2 september smygstartar vi även mässan med fokus på rekrytering och ett fartygsdop. Då kommer bland annat 3 000 ungdomar från Västra götalandsregionen och utbildningsministern Anna Ekström, vilket vi är stolta över, säger Ann-Sofie Ankarcrona, projektledare för Donsö Shipping Meet.

Under Donsö Shipping meet möttes VD:arna för svenska, norska och danska redarföreningarna i ett panelsamtal.

Furetank döpte sitt nya fartyg Fure Ven under rekryteringsdagen den 2 september. Gudmor var utbildningsminister Anna Ekström.

Publicerad: 2019-09-05