Brexit: Europeiska redarföreningen önskar övergångsperiod

Den europeiska redarföreningen, ECSA, skriver i ett brev till EU:s chefsförhandlare att man önskar att en hård Brexit undviks och att en övergångsperiod införs.

– Med tanke på vikten av en ordnad Brexit och de allvarliga konsekvenserna för den europeiska ekonomin, stöder vi fullt ut ansträngningar för att nå ett slutligt avtal som är acceptabelt för båda sidor och att skydda viktiga europeiska intressen, skriver Martin Dorsman, ECSA: s generalsekreterare i brevet.

Den europeiska sjöfartsindustrin beklagar att trots det mycket uppskattade hårda arbetet och engagemanget genom åren att möjliggöra en mjuk Brexit, har alla dessa ansträngningar ännu inte lett till ett slutligt avtal.

Brevet understryker de ekonomiska följderna på båda sidor av kanalen i händelse av ett obefintligt avtal i detta sena skede. Det betonar också att den viktigaste prioriteringen för branschen är en förhandlad lösning som skapar förberedelsetid.

– Vi har arbetat nära med våra medlemmar, den brittiska regeringen och europeiska redare under de senaste tre åren. Vi fortsätter att tro att en förhandlad lösning som möjliggör ett fortsatt fritt flöde av handel mellan Storbritannien och EU är det bästa resultatet för alla parter, menar Bob Sanguinetti VD för den brittiska redarföreningen. Vi uppmanar EU och Storbritannien att samarbeta under de kommande veckorna för att säkerställa att vi uppnår en förhandlad lösning som inkluderar en övergångsperiod och undviker en skadlig Brexit utan någon affär.

Bifogat till brevet är ECSA: s positionspapper, som återspeglar de senaste insikterna och utvecklingen – inklusive de redan synliga konsekvenserna av näringslivet som en följd av osäkerheten kring Brexit.

Klicka här för att ladda ner ECSA: s positionsdokument.

Publicerad: 2019-10-14