Möt framtidens innovatörer på Universeum

Sedan 2012 genomförs Framtida transporter på Universeum, ett skolprojekt som skapar intresse för transporter, transportsystem och teknikutveckling. Framtida transporter 2019 genomförs från september till december i fem steg och avslutningen sker på Universeum den 4 december. Varje klass tilldelas en mässmonter där de ställer ut och presenterar sin lösning på uppdraget. Under framtidsdagen möter eleverna forskare, företagsledare, experter, politiker och tjänstemän på mässan och i Utmana experterna.

Svensk Sjöfart är sedan flera år en av medarrangörerna och hoppas på så sätt bidra till en hållbar framtid och teknik- och transportföretagens kompetensförsörjning.

– Framtida transporter är en viktig tävling som vi är stolta över att vara en del av. Eleverna som deltar visar på flera innovativa lösningar och vi hoppas att projektet ska inspirera dem att välja ett yrke inom transportsektorn. Vi kommer under dagen bland annat att kora årets bästa sjöfartslösning och deltar även i mässan där eleverna får lära sig mer om sjöfartsyrkena, säger Carolina Kihlström, projektledare och kommunikationsansvarig på Svensk Sjöfart.

Svensk Sjöfarts hederspris delades ut till Båtmansskolan 7CFIL som hade skapat en transportlösning som de kallade för Octagon 2049 och som var ett båtliknande fordon som går mycket fort och drivs av octanol. Motiveringen till hederspriset var följande: ”Sjöfarten transporterar idag 90% av allt gods och allt pekar på att transporterna till sjöss kommer att öka i framtiden. För att sjöfarten ska bli än mer hållbar krävs nya lösningar. Denna klass har tagit fram en innovativ transportlösning för långa sträckor på både land och under vatten som drivs med det alternativa bränslet octanol som skapas av restprodukter från papperstillverkning.

Framtida transporter riktar sig till elever i årskurs 7 och 8. Skolprojektet genomförs som en tävling där klassernas uppdrag är att skapa hållbara lösningar för transporter av människor och varor i framtiden. Arbetsmodellen låter eleverna utveckla sina entreprenöriella förmågor och ger lärarna stora möjligheter arbeta över ämnesgränserna i skolan. Skolprojektet bygger på samverkan och möten mellan skolan, akademin, näringslivet och politiken. Eleverna får träffa forskare, företagsledare, experter, politiker och tjänstemän. Det ger dem insyn i de många möjligheter till studier och arbete som transportsektorn erbjuder. Samtidigt får de vuxna möta framtidens potentiella medarbetare och ta del av deras idéer.

Vinnare av årets Framtida transport blev Guldhedsskolan 8A som skapade ett ”Äggbåt”. Äggbåten som eleverna skapade hade solpaneler på taket, men kunde också lagra energi av vågorna genom paneler på skrovet. Istället för att ta sig fram med propellrar simmar ”Äggbåten”. Motiveringen från juryn löd:

”Ni har på ett mycket kreativt sätt skapat ett genomtänkt koncept som fungerar för olika typer av resor och transporter. Hållbarhet går som en röd tråd genom hela förslaget i allt från energiförsörjning till det veganska matutbudet ombord. Fordonet är utformat med människans behov i centrum och vi ser fram emot att åka den i framtiden!”

 

Publicerad: 2019-12-04