WHO och ILO bildar grupp med globala transportorganisationer för att skydda arbetarnas rättigheter och lindra överbelastning i försörjningskedjan

Den internationella redareföreningen ICS skriver idag i ett pressmeddelande att Världshälsoorganisationens generaldirektör Dr Tedros Ghebreyesus och ILO:s generaldirektör Guy Ryder har bekräftat att deras organisationer kommer att bilda en aktionsgrupp ”som en brådskande fråga” med stora transportorgan för att säkerställa rörelsefrihet för internationella transportarbetare.

Beslutet kom efter att organisationer och fackföreningar som representerar väg-, flyg- och sjöföretag och arbetare träffade Dr Tedros och Mr Ryder förra veckan. De varnade för effekterna av nya reserestriktioner för transportarbetare och den redan bräckliga globala leveranskedjan i kölvattnet av Omicron-varianten.

Svensk Sjöfarts menar att det är mycket viktigt att ombordanställda ses som samhällsviktig personal och prioriteras i form av exempelvis vaccinering för att säkerställa att transporterna fungerar.

– Det är helt nödvändigt att man säkerställer rörelsefriheten för ombordanställda för att samhället fortsatt ska fungera, precis som WHO och ILO skriver. Detta innebär även att Sverige exempelvis bör prioritera ombordanställda för vaccinering. Dels är ombordanställda i en utsatt situation där resande krävs, dels utför de ombordanställda samhällsviktigt arbete. Om exempelvis transporterna gällande människor, medicin, förnödenheter och drivmedel inte fungerar är samhället mycket utsatt, Carl Carlsson, ansvarig för säkerhetsfrågor, Svensk Sjöfart.

Publicerad: 2021-12-14