Möt Svensk Sjöfarts nya medlem Wasaline

Svensk Sjöfart har fått en ny medlem i form av Wasaline. Fredrik Moliis, operativ chef på Wasaline berättar mer om rederiets verksamhet, varför de valde att gå med i Föreningen Svensk Sjöfart och arbetet mot den gröna omställningen.

Wasaline som grundades 2013 samägs av Umeå Kommun och Vasa stad och trafikerar rutten mellan Vasa och Umeå. Under många år trafikerades rutten av färjan Wasa Express men sedan augusti 2021 trafikeras den av det nya fartyget Aurora Botnia.

– Aurora Botnia är vårt första nybygge och hon är specifikt anpassad för sin rutt. Det är första gången vi har nytt tonnage i Kvarkentrafiken och det tycker vi är väldigt roligt, det har verkligen gett en nytändning. Hon är som sagt anpassad för den typ av sjöfart vi bedriver, vi står på två viktiga ben, privatmarknaden och frakten, där båda delarna är lika viktiga. Aurora Botnia tar 915 passagerare och har en lastkapacitet på 1 500 filmeter för lastbilar och personbilar. Hon har en överfart mellan Umeå och Vasa på 3,5–4 timmar, säger Fredrik Moliis, operativ chef, Wasaline.

Rederiet lägger stort fokus vid den gröna omställningen och byggnationen av Aurora Botnia är ett steg på vägen.

– Vi har satsat mycket på hållbarhet och Aurora Botnia ligger väldigt långt i framkant vad det gäller miljötänket. Fartyget är designat med omfattande miljö- och klimatfokus och har ett maskineri som körs på dubbla bränslen och batterilösning. Hennes huvudsakliga bränslekälla är flytande naturgas, LNG, men fartyget kommer också kunna använda biogas. In till känsliga områden som hamnarna går fartyget med el-drift, där laddas också batterierna genom landströmsladdning, säger Fredrik Moliis.

Wasalines framtida fokus ligger fortsatt på miljö- och klimatfrågan och att upprätthålla den viktiga knutpunkt som rederiet är för trafiken i norr.

– När det kommer till miljö och klimat är det frågor som man aldrig kan sluta jobba med utan det måste fortsätta utvecklas. Vårt mål är självklart att bli utsläppsfria och vi jobbar ständigt mot det målet i allt vi gör. Sedan vill vi fortsätta växa och vara den logiska knutpunkten för såväl frakt som passagerare över Kvarken. Det pågår omfattande utveckling i hamnarna och där ser vi oss som rederi som en viktig aktör för vidare transport österut och tvärtom förstås, säger Fredrik Moliis.

Beslutet att gå med i branschorganisationen Svensk Sjöfart är betydelsefullt utifrån flera aspekter.

– Vi gick med i Svensk Sjöfart med förhoppningen om att kunna vara en del av det viktiga arbete som pågår, ta del av informationsflöden och tillsammans med andra rederier kunna påverka. Vi är sedan ca 10 år tillbaka med i den finska redareföreningen, men vi trafikerar ju som sagt mellan två länder och påverkas såklart av lagstiftning och förändringar i såväl Finland som Sverige. Därför anser vi att det är viktigt och väldigt roligt att nu även vara med i den svenska redareföreningen, säger Fredrik Moliis.

Fakta Wasaline:

Antal fartyg: 1

Antal passagerare: 915

Lastkapacitet: 1500

Antal anställda: 6 st på kontoret i Sverige

VD: Peter Ståhlberg

Huvudkontor: Vasa, Finland

Sverigekontor: Holmsund, Umeå, Sverige

Sverigechef: Fredrik Moliis

Hemsida: wasaline.com

Publicerad: 2023-02-16