Grön sjöfart samlade över 2000 personer på Donsö

I vanliga fall befolkas ön Donsö utanför Göteborg av 1400 personer. Under två dagar samlades dock över 2000 personer från hela världen på ön för att prata grön sjöfart och göra affärer. Mässan som lockat dem alla heter Donsö Shipping Meet och startades av familjerederierna som finns på ön. Bland annat deltog Anders Borg, tidigare finansminister, och Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket.

– Det är helt unikt det som händer här. Från hela världen har människor samlats för att visa upp nya produkter, nätverka och få ny kunskap. Ett stort fokus för hela branschen är miljö och klimat och det har legat till grund för merparten av mässan, men vi har också diskuterat de stora utmaningarna gällande kompetensförsörjning, säkerhet och finansiering, säger Jonas Backman, VD för Sirius Shipping.

Donsö Shipping Meet arrangeras vartannat år, men på grund av coronapandemin fick förra årets mässa skjutas fram till i år och både besökare och arrangörer ser ett tydligt behov av att återigen få träffas. Nästa mässa äger rum den 29-30 augusti 2023.

– Det har varit oerhört många besökare i år, trots att vissa länder fortfarande har restriktioner. Vi hoppas att dessa personer har möjlighet att besöka oss 2023 istället. Vem vet – kanske blir mässan ännu större nästa år, säger Jonas Backman.

Publicerad: 2022-06-15