Svensk Sjöfart positiv till nytt omställningsstöd till företag

Idag presenterar Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ett stödpaket om 39 miljarder till företag med en omsättning på över 250 000 kronor per år och som har haft ett omsättningstapp på minst 30 procent mellan mars och april 2020 jämfört med 2019. Som mest kan varje företag få 150 miljoner kronor.

– Svensk Sjöfart välkomnar beskedet om ytterligare stöd till företagen. Den förevarande krisen har drabbat många företag hårt och vi måste säkerställa att företagen finns krav så att vi snabbt kan återstarta Sverige. Sjöfartssektorn har påverkats kraftigt av krisen och då i synnerhet färjorna. Färjetrafiken är central både för att säkerställa de snabba transporter som bland annat industrin är beroende av för att upprätthålla sina värdekedjor, så väl som för att försörja den svenska besöksnäringen med turister. Att det nya omställningsstödet utformas så att det också omfattar rederier är oerhört viktigt för att säkerställa transportmöjligheterna till och från Sverige, säger Anders Hermansson vice VD Svensk Sjöfart.

– Från sjöfartens sida är det också oerhört viktigt att regeringen beslutar om Trafikverkets förslag vad avser justeringar i sjöfartsstödsförordning, i annat fall innebär det faktum att rederierna kostnader ökar exempelvis på grund av personal inte kan nå sina fartyg till följd av stängda gränser och för personal som arbetar ombord på fartyg som rederier tvingats ta ur trafik. Det är också viktigt att regeringen säkerställer att svenska farledsavgifter i likhet med vad som skett i Finland och Estland anpassas så att besöksnäringen och industrin inte får sämre förutsättningar när man ska återstarta svensk ekonomi, säger Rikard Engström, VD Svensk Sjöfart.

Publicerad: 2020-04-30