Premiär för Terntanks bunkring av förnybar gas

Donsörederiet Terntank är först ut att tanka flytande gas vid Swedegas nya anläggning i Göteborgs hamn. Vid premiären bunkrades inte bara flytande naturgas, LNG, utan även flytande biogas, LBG – producerad i Lidköping.

– Det är ett genombrott att kunna erbjuda svensk sjöfart den här unika möjligheten att inte bara ställa om till LNG, utan också successivt öka andelen förnybar gas, säger Johan Zettergren, vd för Swedegas som äger och driver anläggningen.

– Vi är stolta över att vi har medlemmar som Terntank i vår branschförening som går före i utvecklingen och satsar på miljö- och klimatvänlig teknik. Terntanks arbete är ett föredöme för den globala sjöfarten. För att fler ska kunna följa efter krävs exempelvis en ökad satsning på forskning, innovation och implementering, säger Rikard Engström, VD, Svensk Sjöfart.

Med flytande gas som bränsle tar sjöfarten ett stort steg framåt i omställningen från olja till att använda mer miljösmarta alternativ. LNG (flytande naturgas) är i dagsläget det renaste tillgängliga marina bränslet, tack vare de låga utsläppen. Anläggningen är den enda av sitt slag i Sverige. Den är flexibel och redan från början byggd för att kunna hantera både LNG och LBG, som till sin kemiska sammansättning är i stort sett identiska.

– LNG är första steget. Att gradvis öka mängden biogas är fullt möjligt då teknik och infrastruktur fungerar lika bra för båda gaserna, säger Tryggve Möller, vd för Terntank Ship Management, som investerat i LNG-drivna fartyg, som chartras av NEOT. – Vi är tacksamma för att få arbeta med företag som driver utveckling för en renare sjöfart.

Till premiärbunkringen levererades både LNG:n och LBG:n av det norska företaget Barents NaturGass, som har lång erfarenhet av gasdistribution.

– Vi ser fram emot att vara en del av denna unika lösning där vi kan erbjuda kunderna både LNG och LBG, säger Gudrun Rollefsen, vd för Barents NaturGass.

LBG:n har producerats vid FordonsGas anläggning i Lidköping.

– Ett grönt energiskifte är på gång även på marinsidan och vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete, säger Emil Glimåker, vd för FordonsGas.

Publicerad: 2018-11-27